SlowChangeMgt © •

 

SlowChange : verandermgr.       

Tegenwoordig is iedereen verandermanager

 

De interimmer die tijdelijk de afdeling runt; de ICT wijzigingsbeheerder; de business-analist; de MT leden; en uiteraard de projectleider.

 

Hoogstwaarschijnlijk zijn ze allemaal betrokken bij de verandering.

Mogelijk regisseren enkelen de verandering.

Waarschijnlijk hebben ze wel enige kennis van het doorvoeren van veranderingen.

 

Maar hebben ze wel de tijd, de aandacht en het mandaat om zich 100% met verandermanagement bezig te houden? Het gaat hierbij vooral om de rol en niet zozeer om de persoon. Een projectleider heeft nou eenmaal een projectleiderstaak en wordt daarop 'afgerekend'. Bijna onmogelijk om dit te combineren met Slow Change.

 

 

tijd voor een Definitie 

 

Laten we eerst de verandering eens opdelen in de tastbare- en de niet-tastbare verandering. De tastbare verandering heeft te maken met inrichting, proces, of techniek; denk aan reorganisatie, een nieuwe methodiek, of een nieuw informatiesysteem. De niet-tastbare verandering heeft te maken met visie, begrip, motivatie en cultuur. Beide delen zijn onlosmakelijk verbonden en zouden eigenlijk niet gescheiden aangepakt kunnen worden. De reden waarom we ze voor de definitie tóch scheiden is het fenomeen dat de meeste projectmatige veranderingen zich bijna volledig aan de tastbare kant afspelen.

 

Is een goede verandermanager iemand die een balans weet te creëren tussen de tastbare en de niet-tastbare verandering?

Is het iemand met de kennis en ervaring om mensen te inspireren en te motiveren voor de verandering en de nieuwe manier van werken?

Is hij of zij in staat om de organisatie verbinding te laten maken tussen de fysieke verandering en de cultuur?

 

Inderdaad nog geen definitie, maar met drie keer "ja" komen we wel in de buurt.

 

 

Extra rol

 

In ieder geval pleiten we voor een extra rol bij veranderingstrajecten. Begeleiding en advies door een veranderdeskundige, zodat Slow Change kan leiden tot een verandering die een wezenlijke verbetering betekent.